Co to jest kruchy spód do ciasta

Uwielbiamy przygotowywać różnego rodzaju ciasta i wypieki. Są smaczne i świetnie sprawdzają się jako przekąska, a do tego całkiem łatwo je zrobić. Sytuacja komplikuje się nieco w momencie, kiedy potrzebujemy kruchego spodu do ciasta.

Nie jest bowiem prosto taki kruchy spód wykonać, a my musimy poznać odpowiednie tajniki, aby ciasto rzeczywiście było takie, jak tego chcemy, czyli delikatne i kruche. Kruche ciasto to bowiem podstawa wielu różnych wypieków i każda osoba lubiąca piec powinna dobrze wiedzieć, w jaki sposób takie ciasto przygotować. Zacząć można oczywiście od samych składników, gdzie najważniejszą rolę pełnią mąka, tłuszcz oraz żółtka, ale także dodatki jak chociażby cukier.

Istnieje też kilka zamienników – zamiast masła można wykorzystać margarynę lub smalec, z kolei w roli żółtek może wystąpić śmietana albo mleko. Tak czy siak, przy przygotowywaniu kruchego ciasta musimy pamiętać o przestrzeganiu kilku najważniejszych zasad.

Jak przygotować kruchy spód do ciasta?

Istnieje kilka podstawowych zasad, do których należy się stosować, jeśli chcemy osiągnąć pożądany rezultat, czyli delikatne i kruche ciasto.

Przede wszystkim wykorzystywany tłuszcz powinien być zimny. Cukier powinien być natomiast drobny, a do tego nie możemy go dodać w zbyt dużej ilości. Najlepiej jest wymieszać go przed dodaniem do reszty składników z żółtkami bądź mlekiem albo śmietaną.

Same żółtka także powinny być zimne, a prócz surowych warto jest skorzystać także z ugotowanych na twardo, gdyż ułatwią one samo formowanie ciasto. Bardzo ważną kwestią jest także temperatura oraz czas pieczenia kruchego spodu do ciasta – najczęściej spotyka się wskazówki odnośnie około 180 do maksymalnie 200 stopni Celsjusza. Istotne, aby piekarnik był już wcześniej nagrzany.

Jeśli natomiast chodzi o czas to pieczemy je przez około 20-30 minut, wyczekując na ładnie zarumieniony wierzch ciasta.