Co to znaczy „olej z pierwszego tłoczenia”

Tłuszcze są ważną częścią diety każdego z nas. Żeby jednak mogły rzeczywiście stanowić dla nas pożyteczny element tej diety, muszą być odpowiednio wybrane.

Jednym z najczęściej wybieranych przez nas olei jest olej z pierwszego tłoczenia. Ale co to tak właściwie oznacza? Stwierdzenie to dotyczy sposobu produkcji danego oleju – w tym przypadku oznacza to tyle, że w trakcie procesu produkcji tylko raz wykorzystano działanie prasy.

Następnie olej został rozlany do odpowiednich opakowań i dalej może już trafić na półki sklepowe, gdzie z kolei zakupią go zainteresowani klienci. W tym wszystkim nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, dlaczego jest to istotna kwestia – tymczasem jak się okazuje, tłuszcz tłoczony tylko jeden raz zachowuje wszystkie swoje bardzo cenne wartości.

Niestety, w wielu przypadkach prócz tego, że olej jest „z pierwszego tłoczenia”, jest on także poddany procesowi rafinacji. Proces ten ma na celu oczyszczenie oleju, ale w ramach tego procesu, który odbywa się przy udziale bardzo wysokiej temperatury, usuwane są też niestety wspomniane, niezwykle cenne wartości.

Na jaki olej postawić?

Głównie dlatego warto jest zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas olej z pierwszego tłoczenia jest rafinowany, gdyż wtedy to „pierwsze tłoczenie” nie ma już w zasadzie większego znaczenia. Z tego też powodu o wiele droższe są oleje tłoczone na zimno , gdzie do procesu rafinacji nie dochodzi, a tak czy siak mamy do czynienia z pierwszym tłoczeniem.

W tym przypadku olej zachowuje więc wszystkie swoje wartości, dzięki czemu jest dla nas znacznie lepszy. Wśród najbardziej popularnych olejów tego typu warto wymienić przede wszystkim olej z oliwek, lniany, z orzechów czy z wiesiołka albo olej kokosowy.

Stawiając na tego typu olej mamy pewność, że jest on dla nas zdrowy i bardzo pożyteczny, co sprawia, że o wiele rozsądniej jest wydać nieco więcej pieniędzy i zakupić taki właśnie olej z pierwszego tłoczenia.