Co wchodzi w skład ketchupu

Ketchup to niezwykle popularny dodatek do wielu potraw i dań. Cieszy się on ogromnym zainteresowaniem, a na rynku znajdziemy wiele przeróżnych ketchupów, wśród których nie jest łatwo wybrać swojego faworyta. W wielu przypadkach o tym, czy decydujemy się na zakup danego ketchupu może zadecydować jednakże jego skład.

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca na to uwagę, tym bardziej że istnieje także coraz więcej narzędzi, które pozwalają nam to robić w prosty i szybki sposób. Najrozsądniej będzie jednak po prostu sprawdzać skład kupowanych produktów, zanim jeszcze włożymy je do swojego koszyka na zakupy. W przypadku ketchupu jest to o tyle ważne, że według wielu jest to po prostu bardzo niezdrowy dodatek.

Aby przekonać się, że wybrany przez nas ketchup rzeczywiście taki jest, musimy koniecznie sprawdzić jego skład. Sama receptura na stworzenie ketchupu, nazywana tą najbardziej klasyczną, obejmuje takie składniki jak koncentrat pomidorowy, ocet, sól kuchenną, cukier oraz inne przyprawy naturalne.

Jaki powinien być dobry ketchup?

Koncentrat pomidorowy odgrywa najważniejszą rolę, nie tylko dlatego, że stanowi tak w zasadzie podstawę ketchupu, ale także dlatego, że może pochwalić się całkiem sporą zawartością likopenu, czyli bardzo przydatnego związku wspomagającego działania profilaktyczne w przypadku różnych chorób nowotworowych.

Jeśli jednak w składzie ketchupu prócz wyżej wymienionych składników naturalnych znajdziemy także różne inne dodatki to wtedy powinniśmy raczej zrezygnować z takiego produktu. Przekłada się to oczywiście na cenę, gdyż wykorzystanie różnego rodzaju barwników czy modyfikowanych związku powoduje, że produkcja ketchupu jest po prostu tańsza. W tym przypadku zdecydowanie lepiej jest jednak postawić na nieco droższe opcje, tym bardziej że w większości przypadków zapewniają one także znacznie lepszy smak i aromat niż tanie ketchupy.