Jakie są najpopularniejsze przyprawy w polskiej kuchni

W zasadzie w każdej kuchni świata spotykamy różnego rodzaju przyprawy. Bez nich przygotowywane potrawy byłyby często po prostu bez smaku i w pewien sposób nijakie.

Warto więc wiedzieć, na jakie przyprawy najczęściej stawiamy w polskiej kuchni, aby dobrze trafić w gusta naszych bliskich czy przyjaciół. Najbardziej klasyczną potrawą w każdej kuchni jest oczywiście sól, a zaraz obok niej pojawia się również pieprz.

Trudno jest sobie wyobrazić przygotowywanie jakiejkolwiek polskiej potrawy bez tych właśnie dwóch przypraw. Trzeba oczywiście pamiętać, że nie jest wskazane spożywać za dużo soli – można więc zdecydować się na sól himalajską czy morską, które są zdrowsze niż ta najbardziej popularna odmiana soli.

W przypadku pieprzu najzdrowszy jest natomiast świeżo mielony, gdyż ma on działanie przeciwutleniające i korzystnie wpływa na naszą przyswajalność witamin A i C. Obok pieprzu czarnego, popularną w Polsce przyprawą jest również pieprz kolorowy, czyli mieszanka różnych ziaren.

Popularne przyprawy kuchni polskiej

Choć oczywiście sól i pieprz królują, jeśli chodzi o potrawy to jednak nie są to jedyne lubiane dodatki. Bardzo często korzystamy z czosnku, który może występować albo w postaci listków, albo w postaci małych granulek.

Do naszych potraw lubimy też dodawać bazylię, która pochodzi co prawda z kuchni włoskiej, ale świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw kuchni polskiej. Podobnie zresztą jest w przypadku ziela angielskiego oraz liścia laurowego, które to również pochodzą z innych krajów, ale bardzo dobrze przyjęły się w polskiej kuchni.

Nie możemy także zapominać o papryce słodkiej, najczęściej w wersji mielonej, która to szczególnie dobrze sprawdza się jako dodatek do potraw mięsnych czy w ramach przygotowywania sosów i jest bardzo chętnie wykorzystywana. Pozostałe lubiane przez nas potrawy to między innymi koperek, lubczyk czy cynamon.