Jakie właściwości lecznicze ma miód

Miód jest jednym z ulubionych przysmaków wielu osób. Niektórzy nie wyobrażają sobie picia herbaty bez niego, inni z kolei korzystają z niego jak z ulubionego dodatku do wielu ciast. Jeszcze inni wprowadzają go po prostu do swojej codziennej diety, gdyż jest ku temu wiele powodów. Jak się bowiem okazuje, miód jest nie tylko pyszny, gdyż posiada on również wiele właściwości leczniczych. Wśród nich mamy chociażby fakt, że miód ma bardzo dobre działanie bakteriobójcze, posiadając wiele substancji antybiotycznych. Dzięki temu bardzo korzystnie wpływa na nasze ogólne zdrowie, a choć nie jest potwierdzone, że spożywanie miodu wydłuża życie to jednakże wiele osób na własnej skórze zdołało się przekonać, że coś w tym jest. Dodatkowo, miód to także źródło wielu cennych wartości odżywczych oraz witamin czy mikroelementów jak żelazo, wapń, fosfor czy potas.

Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób włącza miód do swojego codziennego menu.

Jak może pomóc nam miód?

Miód prócz właściwości antybiotycznych ma także korzystny wpływ na nasze zdrowie z wielu innych względów. Po pierwsze, bardzo dobrze działa na nasze serce. Po drugie, jest dobrym lekarstwem na wrzody żołądka, ale też na różnego rodzaju schorzenia wątroby. Ma również działanie przeciwbiegunkowe. Jakby tego było mało, miód to świetny kompan na zimne dni, kiedy czujemy się chorzy lub przeziębieni – w takiej sytuacji świetnie sprawdzi się ciepła herbata bądź też mleko z miodem. Miód może się okazać zbawienny także przy okazji problemów z nerwami, działając również w sposób nasenny.

Wszystkie to powoduje, że powinniśmy naprawdę poważnie zastanowić się nad tym, czy nie włączyć do swojej diety miodu na stałe – tym bardziej, że taka decyzja będzie miała bardzo wymierne korzyści dla naszego zdrowia, a przecież miód jest na tyle pyszny, że bardzo sprawnie można go do tego codziennego menu włączyć, zastępując nim chociażby cukier, którym przecież często słodzimy na przykład herbatę.